dimecres, 20 de novembre del 2013

PRÀCTICA


TROBA L’ORIGEN DE LES TRES IMATGES I LA SEVA RELACIÓ

 INTERPRETACIÓ DE CADA IMATGE



“Indignez Vous!” és el títol del manifest escrit i publicat per Stéphane Hessel, diplomàtic i ambaixador francès, un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans, que es va convertir en la capçalera del moviment dels Indignats del 15 M.







Aquesta imatge correspon a un fotograma de la pel·lícula Jules and Jim, dirigida per François trufant, basada en la novel·la amb el mateix títol, de l’escriptor Henri-Pierre Roché. Es tracta d’una novel·la semi autobiogràfica. Els personatges que trobem en aquest fotograma representen al mateix autor, Henri-Pierre Roché, la seva dona, Helen Grund i l’escriptor Franz Hessel.



Aquesta imatge correspon a la tapa del llibre de l’autor francès  Marcel Proust A la recerca del temps perdut.









RELACIÓ ENTRE LES IMATGES

Podem establir una relació entre les tres imatges de la següent manera. Stephane Hessel, autor del manifest que encapçala el moviment dels Indignats (fotografia 1), fou fill de Franz Hessel, un dels personatges amb els que la novel·la de Jules and Jim està inspirada (fotografia 2). Al mateix temps, l’autor Franz Hessel va traduir, conjuntament amb el filòsof, assagista i crític literari Walter Benjamin una edició de la sèrie de novel·les de A la recerca del temps perdut, de Marcel Proust, del francès a l’alemany (fotografia 3).


PROCÉS DE RECERCA DE LA RELACIÓ        
                                              

Al principi vam provar d’arrastrar cada imatge al cercador per provar de trobar informació del lloc on provenia, però no ens va funcionar. Aleshores, vam provar de cercar, en primer lloc, la frase “Indignez-vous”. Vam poder trobar, doncs, l’origen d’aquesta frase i l’autor. Sabent l’autor, vam voler buscar la seva biografia. Gairebé no ens va servir de res, o , al menys, en aquell moment. Vam decidir provar de buscar al cercador de google imatges les paraules clau: 2 homes, 1 dona i platja. Com és d’esperar, no vam trobar el que esperàvem trobar, més bé, no cal comentar el que vam trobar... Vam decidir, doncs, cercar al buscador de Google el nom de Marcel Proust i el nom de Stephane Hessel. Vam decidir visualitzar els tres primers resultats que Google ens proposava. En primera instància no vam trobar el resultat Stephen Hessel, sinó que vam trobar el seu pare Franz Hessel. En concret, la informació que vam trobar feia referència a una traducció que va fer Hessel de la sèrie de novel·les de Marcel Proust, A la recerca del temps perdut. Ara només ens calia trobar quina relació tenia tot allò amb la foto segona, la de la platja. Se’ns va ocórrer que, si la primera i la tercera estaven relacionades amb la família Hessel, la segona també estaria relacionada. Com que ja havíem cercat infructuosament a la biografia de Stephen Hessel, vam pensar que potser trobaríem alguna cosa si miràvem a la biografia de Franz Hessel. Un dels fets que es destacava per damunt de tot, a part de la seva feina com a escriptor, era la de servir d’inspiració per una novel·la adaptada al cinema anomenada Jules and Jim, que tractava sobre la relació entre ell, Henri-Pierre Roché i la seva dona, Helen Grund. Es tractava, efectivament, de dos homes i d’una dona. Aleshores vam pensar que la imatge podia ser un fotograma de la pel·lícula, per la relació que havíem establert. Efectivament, vam buscar al cercador d’imatges de Google el títol de la novel·la Jules and Jim i, efectivament, la segona imatge es trobava entre un dels primers resultats de la cerca. Un cop fet aquest procés de recerca vam poder establir la relació entre les imatges.